Koorizon

Een koordirigent schrijft over muziek en zo

Wat is een koor-improvisatie?

manuscript

Met het Morgana Kamerkoor werken we nu al onder de kap van 2 seizoenen met iets dat ik bij elkaar hark onder de naam koor-improvisaties.
Ik wil daar natuurlijk iets mee bereiken, en dat is om vanuit het actieve luisteren iets ‘ongehoords’ tot klinken te brengen.
Iets dat nog nooit eerder gehoord is, en nooit weer op precies dezelfde wijze te horen zal zijn.
Iets dat onmiddellijk uit het moment èn uit de deelnemende mensen voortkomt, d.w.z. uit een intensieve luisterende verbinding van de één naar zichzelf en naar de anderen (of ‘het andere’).
Iets dat voortkomt uit een gezamenlijk zoeken naar uitingen die onze aanwezigheid als mensen in ruimte en tijd vertegenwoordigen.

Daarmee is ‘muzikaal improviseren’ in zeker opzicht een zin-gevende handeling geworden, die een brug slaat van ons bestaan naar een innerlijk gebied waar alles bestaat. Of kan bestaan. En waar muziek als taal van het onuitgesprokene zich verborgen houdt. Het nog niet uitgesprokene.
Misschien een nieuwe vorm van religie voor onze tijd? Religie die er in bestaat het nog niet uitgesprokene op eigen gezag uit te spreken. Voor het eerst uit te spreken. In ons geval dan uitspreken d.m.v. gezongen klank. Dat wat voor het eerst klank vindt, verandert en beperkt meteen alle richtingen van het vervolg. Dus daar moet je voorzichtig mee omgaan. Niet zomaar wat geluiden maken.

Auditief mediteren

Elk geluid, elke klank zou moeten voortkomen uit iets dat eerst gehoord is, wat beluisterd is in het gebied waar alles kan bestaan. Bedenk daarbij dat je ook niet alleen bent. We zijn een koor. Degene die het initiatief neemt om een beluisterde klank toe te voegen aan het geheel, moet ook weer beluisterd worden: welke richting geeft dit aan? Je kunt wel meteen reageren op zo’n initiatiefnemer, maar als dat te snel gebeurt klinkt het meestal als een afwijzing, een uitwissen. Als een steen op een autoruit die het glas doet uitkristalliseren, zodat er niets meer te zien is. Dat kan natuurlijk helemaal legitiem zijn: er gebeurt iets dat jij niet wilt, en niet wilt horen. Zoiets kan meteen duidelijk zijn. Maar je bent niet alleen, en initiatief is richting.  Probeer niet alleen te leiden, maar ook te volgen. Beluister steeds de richting van het geheel, reageer niet te snel. Probeer eerst toe te voegen aan de nieuwe richting. Probeer medestander te zijn, en zoek ook medestanders, die jou willen volgen. Richt je tot iemand. Of volg iemand anders gericht, en luister of diegene dat merkt, daar op reageert. Verander dus niet te snel: hou verbinding met het uitgangspunt. Herinner je waar we vandaan kwamen, hoe dat klonk.

Laat deze omschrijvingen eens op je inwerken, en beluister dan de

mp3 item image Koor-improvisatie van het Morgana Kamerkoor, opgenomen tijdens de repetitie van 31 mei 2010

Deze improvisatie duurt 7 minuten, en dat is vast veel te lang voor de gemiddelde internetter om vol te houden. Dat is dus veel gevraagd, maar mijn opvatting is dat wat er hier in deze klanken gebeurt, pas voor de èchte volhouder duidelijk zal worden. En de echte volhouder is iemand die bereid is meer dan 1 keer naar deze improvisatie te luisteren.

Zowel degenen die deel uitmaakten van deze improvisatie als degenen die er alleen als luisteraar bij betrokken zijn, zouden de klanken in deze improvisatie kunnen proberen te volgen met de vraag in hoeverre er inderdaad ècht geluisterd wordt bij het inbrengen van nieuwe klanken.

Eén reactie op “Wat is een koor-improvisatie?

  1. Pingback: Tweets that mention Wat is een koor-improvisatie? « Repetitie Dagboek Morgana Kamerkoor -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 1 juni 2010 door in improvisatie, interpretatie, koorzang, muziek, repetitie en getagd als , , , , , , , .
%d bloggers liken dit: