Koorizon

Een koordirigent schrijft over muziek en zo

Over het repeteren van muziek in een koor

koorrepetitie

Een koor heeft repetities. Repeteren betekent “herhalen”. In feite bestaat de kernbezigheid van een koor uit herhaling. Wat is daar nou leuk aan?

Alleen herhalen zou niet leuk zijn. Maar muziek bestaat alleen in het moment. Uitvoeren of herhalen is de enige manier om haar tegen te komen. Daarbuiten bestaat zij niet.

Elke keer dat een muziekstuk gerepeteerd of uitgevoerd wordt, moet het opnieuw ontstaan. Het bezinken van muziekstukken is een organisch proces: ze moeten wortel schieten en groeien door herhaling een aansluiting bij de directe herinnering aan de vorige repetitie.
Voor mij is dit een element van repeteren dat essentieel is: Herhalen en inzoomen op details, die vervolgens in een groter muzikaal verband zetten: zo bezinken stukken het best, verdwijnen ze uit het hoofd en zakken in het gevoel (of liever: in de ervaring), en blijven zodoende ook hangen. Inzoomen, uitzoomen, herhalen, herhalen.

Elke herhaling is als een druppel die in de winter van de dakrand valt: als je er naar kijkt geloof je niet dat er op een gegeven moment genoeg druppels zijn gevallen om een begin van een ijspegel te vormen. Maar dat gebeurt dus wel, en dan groeit die ijspegel steeds verder.
En al die gevallen druppels zijn niet verspild: zonder hun vallen, zonder hun aanraking van de ruimte waar die ijspegel gaat ontstaan, komt die ijspegel er niet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Informatie

Dit bericht was geplaatst op 12 september 2010 door in koorzang, muziek, repetitie en getagd als , , , , .
%d bloggers liken dit: