Koorizon

Een koordirigent schrijft over muziek en zo

Concert met poëtische, eigentijdse koormuziek

Eind Januari treedt het Morgana Kamerkoor op met een mooi en speciaal programma. Het concert is niet zozeer speciaal omdat we het op 2 lokaties uitvoeren in Nederland (Arnhem en Den Haag), maar vooral omdat we behalve gewone stukken ook een koorimprovisatie op het programma hebben staan, die we in de komende periode vormgeven in 3 workshops, gegeven door Jan Goorissen, die behalve gambist en blokfluitist, ook  instrumentenbouwer en componist is, en voormalig docent geïmproviseerde muziek aan het Conservatorium van Groningen.

Concertposter Morgana Kamerkoor 28 en 30 Janauri 2011

Concertposter Poëtische, eigentijdse koormuziek

Improviseren met een koor

Improviseren met muziek is natuurlijk geen onbekend fenomeen. In Jazz, pop- en wereldmuziek staat het voor het min of meer vrij musiceren vanuit vastgelegde patronen. Helemaal uit het niets komt het dus niet. Er zijn afspraken, concepten, regels, waarbinnen een zekere bewegingsvrijheid mogelijk is. Met een koor als instrument kan dat natuurlijk ook, hoewel het niet veel gedaan wordt. Ergens is dat heel begrijpelijk, omdat de meeste koren bestaan uit amateurzangers, voor wie het zingen van gecomponeerde muziek vaak al voldoende uitdaging is. Toch ligt er een aanlokkelijke wereld van mogelijkheden verborgen in het ‘vrijelijk kunnen bewegen in het muzikale element’ zoals je improviseren zou kunnen omschrijven.
Beweging is dan ook datgene waar we op naar op zoek gaan. Beweging komt voort uit energie, en beweging geeft energie. Het beluisteren van de energie die samenhangt met en ontstaat uit beweging zal onze leidraad zijn in het vinden van muzikale structuren en klanken.

Morgana heeft al enige ervaring met het zingen van geïmproviseerde muziek, en is erg blij om de kennis en ervaring van Jan Goorissen te mogen ondergaan. We zijn erg benieuwd naar het resultaat van wat we zelf als een spannende reis ervaren langs de vaak nog onbekende mogelijkheden van geïmproviseerde koormuziek.

Gecomponeerde muziek

Op het programma staan verder erg mooie en poëtische eigentijdse koorwerken van Engelse en Amerikaanse componisten:

 • Van Scott Robinson het door een piratenfestival geïnspireerde “Sea Fever”, over het verlangen naar de zee en het zeemansleven op een schip.
 • Van de Londonse koordirigent en veelvoudig bekroonde en gevraagde componist Paul Ayres:
  “We are anhungered”, voor SATB a capella, op een tekst van Sara Teasdale,
  “The Other”, voor SSABar en piano (een première voor het Europese vasteland),
  “O waly, waly” voor SSA en piano, een knappe en erg mooie bewerking van het Engelse volkslied “The water is wide I cannot get o´ver”.
  De muziek van Ayres kenmerkt zich door een breed palet aan gevoelsuitdrukkingen die zeer ‘eigen’ zijn, ondanks dat er vele invloeden in te beluisteren zijn, van Brahms, Mendelssohn, Fauré t/m Jazz en popmuziek.
 • Van Frank la Rocca het “Miserere”, waarin hij teruggrijpt op de polyfone structuren van de Renaissance. Daarnaast heeft hij ook duidelijk naar Arvo Pärt geluisterd, en is hij net als Eric Whitacre niet vies van clusterakkoorden.
 • Tenslotte 3 stukken van dirigent Taco Sorgdrager voor koor en piano op teksten van Rilke:
  “Da neigt sich die Stunde”,
  “Ich lebe mein Leben”
  , en
  “Wir dürfen dich nicht eigenmächtig malen ” (dat deze zomer in Turkije is uitgevoerd tijdens het festival ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan van het koor van de Turkse Radio en Televisie).

 

Lokaties en data:

Vrijdag 28 Januari 2011
in het gebouw van de Blockfluteshop,
Schoolstraat 35, 6828 GT, Arnhem
Aanvang: 20:15 uur

Zondag 30 Januari 2011
Bosbeskapel
Bosbesstraat 5-7, Den Haag
Aanvang: 15:00 uur

Toegangsprijs: € 10,00

Eén reactie op “Concert met poëtische, eigentijdse koormuziek

 1. Pingback: Tweets that mention Concert met poëtische, eigentijdse koormuziek « Muzikaal Dagboek van een koordirigent -- Topsy.com

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: